1238598188_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kiirettä on taas pitänyt (yo-kirjoitukset ja töitä), mutta leipomista ei tokikaan ole unohdettu! Hymy Tässä tällä kertaa suolaista. Tämä ohje on Leipojan sunnuntai -kirjasesta, joka sisältää paljon hyviä perusohjeita.

Yrttinen vuokaleipä

  • 5 dl vettä
  • 1,5 tl suolaa
  • 3 rkl kuivattuja yrttejä (basilikaa, oregano, timjamia, persiljaa...)
  • 1 dl vehnäleseitä
  • 50 g hiivaa tai pussi (11 g) kuivahiivaa
  • n. 8 dl - 1 litra vehnäjauhoja (minä käytin rouheisia sämpyläjauhoja)
  • 0,5 dl juoksevaa margariinia (minä laitoin oliiviöljyä)

Voiteluun:

  • oliiviöljyä
  • kuivattua basilikaa

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, yrtit, vehnäleseet sekä jauhot. Lisää rasva ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo siitä pitkänomainen leipä ja pane se n. 1,5 litran vetoiseen voideltuun vuokaan kohoamaan. Halutessasi voit tehdä osasta taikinaa palmikon koristeeksi. Voitele kohonnut yrtti-öljyseoksella ja paista uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia.