Ostin Helsingissä käydessäni Behnfords'silta tällaista kurpitsasäilykettä, josta tietysti syksyn tummenevien iltojen iloksi täytyi jotain leipoa. Itse tölkissä oli amerikkalaisen Libby's pumpkin pie:n ohje, jota sovelsin. Ohjeessa olisi kuulunut käyttää evaporated milk:iä, joka siis ymmärtääkseni on kuin makeuttamatonta kondensoitua maitoa. Minä käytin kondensoitua maitoa, mutta jätin sokerin muuten pois ohjeesta. Kondensoitua maitoa ei tarvitse tähän piirakkaan keittää, joten leipominen on nopeaa. Tästä tuli todella, todella makoisaa!  Täyte maistuu mausteidensa vuoksi vähän piparitaikinalta, mikä tietenkin sopii minulle erittäin hyvin. Tarjoa piirakka jäätelön tai kerman kanssa, suosittelen!

Kurpitsapiiras

pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 100 g sulaa margariinia

täyte:

  • 1 prk kondensoitua maitoa
  • 2 isohkoa kananmunaa
  • 1 prk kurpitsasäilykettä (tai vastaava määrä tuoretta kurpitsasosetta)
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1/4 tl neilikkaa
  • 1/4 tl muskottipähkinää

Sekoita jauhot ja sokerikulhossa. Lisää margariini ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina voideltuun piirakka vuokaan. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.

Sekoita mausteet keskenään pienessä kulhossa. Riko kananmunien rakenne toisessa, isossa kulhossa. Lisää kurpitsasose ja mausteet kananmunien sekaan, sekoita. Kaada kondensoitu maito sekaan.

Paista ensin pelkkää piirakkapohjaa n. 5 minuuttia 200 asteessa. Sitten kaada täyte pohjan päälle ja paista piirasta n. 25-30 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä kunnolla ja tarjoa jäätelön tai kerman kanssa.